O Primeiro Gomo da Tangerina | The First Tangerine Segment

19/12/2017

Escrito por | Written by Bruno



(switch to English)

A terra é grande / É pequenina / Do tamanho apenas da tangerina / Quem mata e morre / Nunca percorre / Os caminhos do que há de melhor / Nesse sumo / A vida, gomo a gomo
(Sérgio Godinho, O Primeiro Gomo da Tangerina)


A ideia veio do nada - provavelmente porque tinha tangerinas em casa. E porque não? A panna cotta presta-se sempre a estas combinações, a inventar coberturas que elevem as natas cozidas ao nível que merecem. À medida que o ano avança e as estações mudam, também mudam as possibilidades, com novos ingredientes e outras frutas a aparecer. Desta vez foram as tangerinas, numa calda doce e de cor forte, a dar mais sabor a uma panna cotta simples, só com o coco a acrescentar uma nota diferente.

A enfeitar, um gomo apenas. Como o primeiro, o da canção.




Panna cotta de coco com calda de tangerina

Ingredientes ( 6 a 8 panna cottas, dependendo da forma )
  • 3 folhas de gelatina
  • 500ml de natas
  • 50ml de leite de coco
  • 35g+65g de açúcar
  • 4 tangerinas (raspa de duas, sumo de todas) + 1 para enfeitar

  • Coloquem as folhas de gelatina de molho em água fria. De seguida, Juntem as natas, o leite de coco e 35g de açúcar num tacho e levem a lume brando, deixando aquecer mas sem chegar a ferver forte. Escorram bem as folhas de gelatina e juntem-nas à mistura de natas, mexendo bem até a gelatina estar completamente dissolvida. Juntem a raspa de 2 tangerinas, misturem bem e deitem o preparado em formas. Levem ao frigorífico de um dia para o outro.

  • Antes de servirem, preparem a calda de tangerina, levando o sumo das 4 tangerinas ao lume com os 65g de açúcar durante alguns minutos até começar a engrossar e a ganhar uma cor mais viva.

  • Sirvam a panna cotta coberta com a calda de tangerina e decorada com um gomo.






(mudar para português)

The earth is big / It’s so small / Just about the size of a tangerine / They who kill and die / Will never walk / The paths of what is best / In that juice / Life, on each segment
(Sérgio Godinho, O Primeiro Gomo da Tangerina - The First Tangerine Segment)


The idea came very much from nowhere - probably because I had some tangerines lying around. And why not? The panna cotta is great for these types of combinations, for inventing toppings that will bring that simple base of cooked cream to the level it deserves. As the year moves forward and the seasons change, so do the possibilities, with new ingredients and different fruits. This time, it was tangerines, in a sweet and strong coloured syrup, giving all their flavour to a simple panna cotta, with just a touch of coconut adding a different note.

To garnish, just one segment. As that first one in Sérgio Godinho’s song.




Coconut panna cotta with tangerine syrup

Ingredients ( 6 to 8 panna cottas, depending on the size of your moulds )
  • 3 gelatine leaves
  • 500ml double cream
  • 50ml coconut milk
  • 35g+65g sugar
  • 4 tangerines (zest of two, juice of all of them) + 1 to garnish

  • Place the gelatine leaves in cold water and leave them to soak for a few minutes. Add the cream, the coconut milk and the 35g of sugar to a small saucepan and gently heat it up over a low flame, being careful not to bring to a boil. Strain well the gelatine leaves, pressing them hard on your hands to squeeze out as much water as you can, and then add them to the cream mixture, stirring well until the gelatine dissolves completely. Add the zest of 2 of the tangerines, mix well and pour into your panna cotta moulds. Place in the fridge overnight.

  • Before serving, prepare the tangerine syrup, by adding the juice of the 4 tangerines and the 65g of sugar into a saucepan and heating it over a medium heat for a few minutes until it starts thickening and gaining a bright colour.

  • Serve the panna cotta covered with the tangerine syrup and garnished with one tangerine segment.

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