Pie de carne e queijo
Ingredientes (
4 pies individuais
)
- azeite
- 1 cebola picada
- 2 dentes de alho esmagados
- 500g de carne de vaca picada
- 30g de farinha sem fermento
- 175ml de caldo de carne
- 125ml de cerveja
- 2 colheres de sopa de concentrado de tomate
- vinagre balsâmico
- molho inglês
- mistura de ervas secas
- sal
- pimenta
- 1 embalagem de massa folhada
- 200g de queijo ralado (usei cheddar)
- 1 ovo
- Deitem um fio de azeite numa frigideira, juntem-lhe a cebola e o alho e deixem refogar até a cebola começar a alourar. Juntem a carne picada e cozinhem até ganhar cor, mexendo com uma colher de pau, para soltar bem a carne. Polvilhem com a farinha e deixem cozinhar durante cerca de 30 segundos. Juntem a pouco e pouco o caldo de carne e a cerveja, mexendo bem. Deixem levantar fervura e juntem o concentrado de tomate, o vinagre balsâmico e o molho inglês. Polvilhem com as ervas secas e temperem com sal e pimenta a gosto. Baixem o lume e deixem fervilhar durante 10 minutos. Retirem e reservem.
- Entretanto, espalhem a massa folhada e cortem círculos à medida para forrarem quatro ramequins com massa, deixando-a um pouco maior do que o bordo da taça. A massa deverá ser suficiente para forrar os quatro ramequins e ainda sobrar para as tampas.
- Deitem o recheio sobre a massa em cada ramequim, sem encher até acima. Juntem depois o queijo ralado sobre o recheio. Cortem círculos de massa folhada à medida de cada ramequim para fechar as pies. Pincelem o bordo da massa dos ramequins com um pouco de água e coloquem a tampa por cima, vedando bem com os dedos. Cortem o excesso de massa à volta. Pincelem com o ovo batido e levem ao forno pré-aquecido a 220°, durante 30 minutos. Retirem do forno e sirvam.
Beef and cheese pie
Ingredients (
4 individual pies
)
- olive oil
- 1 onion, chopped
- 2 garlic cloves, crushed
- 500g minced beef
- 30g plain flour
- 175ml beef stock
- 125ml lager
- 2 tbsp tomato purée
- balsamic vinegar
- Worcestershire sauce
- dry herbs mix
- salt
- pepper
- 1 block of puff pastry (500g)
- 200g grated cheese (I used cheddar)
- 1 egg, beaten
- Start by preheating your oven at 220º (or 200º fan). Heat a glug of olive oil in a pan. Add the onion and the garlic and let them fry gently until the onion starts to soften. Add the minced meat and let it cook until it browns all over, while stirring with a wooden spoon to separate well the meat. Sprinkle the flour on top and leave to cook for about 30 seconds. Then, start adding the stock and the lager, a bit at a time, and mixing well in between. Bring to the boil. Add the tomato purée, a drizzle of balsamic vinegar and some drops of Worcestershire sauce. Season with the dry herbs, salt and pepper. Turn down the heat and leave to simmer for about 10 minutes. It should smell lovely! Remove from the heat and reserve.
- In the meantime, roll the puff pastry and cut circles big enough to line four small pie dishes (I used ramekins), letting the pastry overhang slightly. A block of pastry should be enough to line the four dishes and also four the lids.
- Fill in each pie with the cooked minced meat, leaving a small space on top. Fill that space with the grated cheese. Now, cut four pastry circles with the same size as the top of your pie dishes. Brush a bit of water on the ends of the pastry that you used to line the dishes and cover with the pastry lids, using your fingers to seal the pie completely - if there is a lot of pastry in excess, cut it with a knife. Finish by brushing the tops of the pies with the beaten egg and put in the preheated oven for 30 minutes. Remove and serve.
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