Martini

13/10/2017

Escrito por | Written by Bruno



(switch to English)

É hora de falar do Martini. É possível que esta frase vos traga à cabeça recordações de pedirem um Martini num bar e o barman perguntar "bianco ou rosso?", mas não me refiro a isso. Esse Martini é uma marca italiana de vermute. Bastante popular, sim, mas apenas um vermute (um vinho aromatizado e fortificado) e não um cocktail - e é deste último que vamos falar. Um cocktail. Aliás - O cocktail.

O Martini é provavelmente o mais clássico dos cocktails clássicos. Há inúmeros livros só sobre o Martini e as suas variações. Há estudos científicos sobre a sua preparação (a eterna discussão sobre se o coktail deve ser agitado ou mexido - o shaken, not stirred que os filmes do James Bond tornaram famoso - e eu estou firmemente no campo do mexido; agitar quebra muito mais o gelo, dilui mais a bebida e torna-a mais turva, tudo coisas que não são desejáveis num Martini, diga Bond o que disser).

Mas afinal, o que é o Martini? É a perfeição num copo - gin e vermute branco. Nada mais, nada menos. A complicação vem nas proporções, que foram mudando ao longo dos anos. Desde a proporção de 2 partes de gin para 1 de vermute publicada em 1922 até à preferência do actor e dramaturgo inglês Noël Coward, que defendia que o Martini perfeito era um copo cheio de gin agitado mais ou menos na direcção de Itália, vai todo um mundo. Aliás, parte do gozo deste cocktail está precisamente na necessidade de experimentar vários até acertarmos com as proporções preferidas.

No meu caso pessoal, o equilíbrio perfeito entre o gin e o vermute é este: 50ml de gin, 15 de vermute branco. A acompanhar, um twist de casca de limão ou uma azeitona verde (prefiro o limão). E está feito!




Martini

Ingredientes ( 1 cocktail )
  • 50ml de gin
  • 15ml de vermute branco
  • 1 limão

  • Coloquem o copo de Martini (sim, o Martini tem copos próprios. Eu disse que era O cocktail!...) no congelador para estar bem frio na hora de servir.

  • Coloquem o gin e o vermute no shaker ou em qualquer outro copo grande e alto. Encham até cima com muitos cubos grandes de gelo e, com uma colher longa (idealmente uma colher de bar), mexam bem o gelo no copo durante pelo menos 30 segundos - preferencialmente um pouco mais. Retirem o copo do congelador e deitem-lhe o Martini através de um coador.

  • Cortem uma tira fina da casca do limão, torçam-na ligeiramente e com cuidado sobre o cocktail (para que os óleos da casca se libertem) e deitem-no no copo.






(mudar para português)

It’s time to talk about Martinis. I don’t know about the UK, but in Portugal, this sentence immediately brings to mind memories of asking a Martini at a bar and the barman asking back “bianco or rosso?", but that’s not what I’m talking about here. That Martini is just an Italian brand of vermouth. Quite popular, yes, but just a vermouth (a fortified aromatised wine) and not a cocktail - and this is what I want to talk about - a cocktail. Or rather - the cocktail.

The Martini is probably the most classic of classic cocktails. There are countless books specifically about the Martini and its variations. There are scientific studies about its preparation (the eternal discussion made famous by James Bond movies on whether it should be shaken or stirred - and I stand proudly on the stirred side; shaking it shatters the ice too much, dilutes the drink and makes it cloudier, all things that you should not do to a Martini, regardless of what Bond says).

So, what is a Martini? Well, it’s perfection in a glass - gin and white vermouth. Nothing more, nothing less. The complication is in the proportions, which have changed along the years. From the 1922 published recipe of 2 parts of gin to 1 of vermouth to Noël Coward’s preferred ratio (he had the opinion that the perfect Martini was a glass of gin waved in the general direction of Italy), there is a whole world in between. Actually, part of the fun of this cocktail is in the need to try various ratios until we find our favourite.

In my case, the perfect balance between gin and vermouth is this one: 50ml gin, 15ml white vermouth. To garnish, a lemon peel twist or a green olive (I prefer the lemon). And that’s all there is to it!




Martini

Ingredients ( 1 cocktail )
  • 50ml gin
  • 15ml white vermouth
  • 1 lemon

  • Put your Martini glass (yes, the Martini has its own glass - I did say it was the cocktail…) in the freezer so that it’s ice cold when you’re ready to serve.

  • Put both the gin and the vermouth in the shaker or in a tall pint glass. Fill it up with lots of big ice cubes and, using a long spoon (ideally a bar spoon), stir the ice around in the glass for at least 30 seconds - preferably a bit more. Remove your Martini glass from the freezer and strain your cocktail into it.

  • Now cut a thin slice of lemon peel (be careful not to include any of the white pith), twist it gently and carefully over the cocktail (so that the oils on the peel are released over the drink) and drop it in.

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