Espargos com cebolinha e queijo de cabra | Asparagus with spring onions and goat's cheese

26/10/2017

Escrito por | Written by Bruno



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Nunca me canso de dizer isto - as coisas simples são tantas vezes as melhores. Pegar num molho de espargos, numas quantas cebolinhas, num bom queijo de cabra e, num instante, ter uma entrada destas pronta. Fresca, saudável, apetitosa.

A receita não é minha - encontrei-a num fantástico livro publicado pela Riverford, uma empresa que entrega cabazes e produtos orgânicos sazonais aqui em Inglaterra, com uma óptima qualidade e muita variedade. O livro é uma colecção de receitas para vegetais de Primavera e Verão (há também uma versão de Outono e Inverno) e é muito bom para tirar ideias sobre o que fazer com aqueles legumes que trouxemos do mercado porque tinham mesmo óptimo aspecto.

Uma nota sobre o queijo de cabra - o melhor é usar um queijo que seja duro e fácil de esfarelar. No meu caso usei um queijo de cabra tipo cheddar, envelhecido em gruta, que é uma pequena maravilha, mas qualquer outro serve - e se não encontrarem de cabra, podem facilmente substituí-lo por outro que vos pareça bem.




Espargos com cebolinha e queijo de cabra

Ingredientes ( 4 pessoas )
  • 1 bom molho de espargos
  • azeite
  • sal
  • pimenta preta
  • 4 a 6 cebolinhas
  • ½ limão
  • 50g de queijo de cabra

  • Liguem o forno a 210°. Preparem os espargos, partindo os talos pela ponta mais dura. Se houver alguns mais grossos, cortem-nos ao meio ao longo do comprimento, para ficarem todos mais ou menos da mesma espessura.

  • Coloquem os espargos num tabuleiro de forno, deitem um fio generoso de azeite e temperem com sal e pimenta. Levem ao forno por cerca de 8 a 12 minutos. Enquanto esperam, cortem a raiz das cebolinhas, retirem as pontas e a pele exterior do talo. Cortem em rodelas finas e reservem.

  • Assim que os espargos estiverem prontos, retirem-nos do forno, espremam o sumo do limão por cima, juntem as cebolinhas cortadas e o queijo esfarelado em pedaços. Sirvam imediatamente.






(mudar para português)

I never get tired of saying this - the simple things are so often the best. You take a bunch of asparagus, a few spring onions, a good goat’s cheese and, in no time, you have a starter such as this one. Fresh, healthy, tasty.

This isn’t my recipe - I found it on a great book published by Riverford, a farm that delivers boxes of organic seasonal vegetables here in the UK, with amazing quality and a lot of variety. The book is a collection of recipes for Spring and Summer vegetables (there is also another one for Autumn and Winter) and it is a great way to get some ideas about what to do with all those veggies we brought from the market because they looked amazing.

A quick note of the goat’s cheese - the best choice will be a hard, crumbly cheese. In my case I used a Dorset cave aged cheese which was great, but any other will do - and if you don’t like goat’s cheese, you can easily replace it by any other that you might prefer.




Asparagus with spring onions and goat's cheese

Ingredients ( 4 people )
  • 1 good bunch of asparagus
  • olive oil
  • salt
  • black pepper
  • 4 to 6 spring onions
  • ½ lemon
  • 50g goat’s cheese

  • Start by preheating your oven to 210º. Prepare your asparagus, by breaking the hard tips off. If some of them are thicker, cut them in half lengthwise, so that all end up with more or less the same width.

  • Place the asparagus in an oven tray, drizzle them generously with a good olive oil and season with salt and pepper. Put them in the oven for 8 to 12 minutes. Take that time to cut off the spring onion roots, remove the tips and the exterior skin. Cut them in thin slices and reserve.

  • As soon as the asparagus are ready, remove them from the oven, squeeze the lemon juice on top of them, sprinkle the spring onion slices and crumble the goat’s cheese. Take a moment to admire how beautiful it looks and serve immediately.

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