Mini panna cotta de maçã e amora
Ingredientes (
4 pessoas
)
- 3 folhas de gelatina
- 500ml de natas
- 2 colheres de sopa mais 50g de açúcar
- 600g de maçãs
- 100g de amoras, mais algumas para decorar
- 1 limão
- 50g de açúcar
- canela em pó
- Coloquem as folhas de gelatina de molho em água fria. Entretanto deitem as natas num tacho pequeno, juntem 2 colheres de açúcar e levem a lume brando, com cuidado para não deixar ferver. Escorram bem as folhas de gelatina e juntem às natas, mexendo bem para ficar bem misturado. Retirem do lume e deitem em formas (usei formas de alumínio pequenas, mas podem fazer panna cottas maiores, usando taças ou ramequins. Levem ao frigorífico de um dia para o outro.
- Agora o coulis de maçã e amora - descasquem e descarocem as maçãs, cortem em quartos e ponham num tacho. Juntem um pouco de água, não chegando a cobrir completamente as maçãs e levem a lume brando, deixando fervilhar com a tampa durante 10 a 20 minutos ou até as maçãs estarem cozidas.
- Noutro tacho pequeno juntem as amoras com cerca de 30 a 40ml de água (sim, só um nadinha) e deixem cozinhar por cerca de 5 a 10 minutos até as amoras começarem a desfazer-se.
- Com a ajuda de uma varinha mágica, triturem bem as maçãs com a água que ainda sobrar no tacho. Deitem as amoras num passador e, com a ajuda de uma colher de pau, deitem a polpa sobre o puré de maçãs. Mexam bem. Juntem um pouco de sumo de limão e os 50g de açúcar. Misturem e provem - ajustem o açúcar e/ou o limão, se necessário.
- Na altura de servir, desenformem a panna cotta, cubram com um pouco do coulis de maçã e amora, polvilhem com canela e terminem com uma amora fresca por cima.
Apple and blackberry mini panna cotta
Ingredients (
4 people
)
- 3 gelatine leaves
- 500ml double cream
- 2 tbsp sugar, plus 50g
- 600g apples
- 100g blackberries, plus some more for decoration
- 1 lemon
- 50g sugar
- ground cinnamon
- Start by placing the gelatine leaves in a bowl with cold water. Leave them there to soak and, in the meantime, put the cream in a small saucepan, add the 2 tablespoons of sugar and cook over a low heat, being careful not to let it boil. Remove the gelatine leaves from the water, squeeze them well in your hands to remove as much water as you can, and add them to the cream, stirring well so that they get completely dissolved and combined. Remove from the heat and pour into recipients (I used small aluminum moulds, but you can make larger panna cottas by using bowls or ramekins. Leave in the fridge overnight, to solidify.
- Now for the apple and blackberry coulis - start by peeling and coring the apples, cut them in quarters and put them in a saucepan. Add a bit of water, without covering completely the apples and cook over a low heat, leaving to simmer with a lid on for 10 to 20 minutes or until the apples are cooked.
- In another small saucepan combine the blackberries with about 30 to 40ml of water (yes, it’s just a small bit) and leave to cook for 5 to 10 minutes until the blackberries start to break down.
- Using a hand blender, blend well the apples with whatever water still remains in the pan. Put the blackberries on a sieve and, using a wooden spoon or a spatula, mash them against the sieve so that most of the liquid is squeezed out of them and into the apple purée. Discard the hard bits left in the sieve and combine well the apple and blackberry. Add a squeeze of lemon juice and the remaining 50g of sugar. Mix well and have a taste - adjust the lemon and/or the sugar, if necessary.
- When it’s time to serve, remove the panna cotta from the moulds, cover with a bit of the apple and blackberry coulis, add a sprinkle of cinnamon and finish with a fresh blackberry on top.
Também gosto muito da cozinha italiana! Que panna cottas tão mimosas! Beijinhos
ResponderEliminarEm breve hei-de publicar mais algumas "italianices", mas não necessariamente sobremesas :)
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