Amêijoas com cebola | Clams with onions

04/09/2017

Escrito por | Written by Bruno



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Férias não são férias sem amêijoas. E amêijoas de férias não são amêijoas de férias sem bastante cebola - e muito molho, para molhar o pão.

Faço amêijoas assim há anos. Não é muito diferente do tradicional Bulhão Pato, mas esse não leva cebola, e eu adoro tê-la no prato. Quanto à mostarda, de início não a usava de todo, mas acrescentei-a à receita depois de umas amêijoas óptimas que comi num restaurante da Graça, nas quais se notava perfeitamente um ligeiro travo a mostarda que fazia toda a diferença. É o meu "ingrediente secreto" (ou era, antes de publicar esta receita...)

Férias não são férias sem amêijoas - e estas férias foram-no, sem dúvida.




Amêijoas com cebola

Ingredientes ( 4 pessoas )
  • 1kg de amêijoas
  • 1 cebola
  • 2 dentes de alho
  • azeite
  • 1 noz de manteiga
  • mostarda
  • 100ml de vinho branco
  • pimenta
  • coentros
  • 1 limão
  • pão

  • Comecem por limpar as amêijoas deixando-as de molho em água salgada, mudando a água algumas vezes para libertarem a areia que possam ter.

  • De seguida, cortem a cebola em rodelas e piquem o alho. Levem ao lume num tacho, juntando um pouco de azeite, a manteiga e um pouco de mostarda, e mexendo bem para misturar tudo. Deixem refogar e, assim que a cebola alourar, juntem as amêijoas, baixem para lume brando e coloquem a tampa.

  • Quando as amêijoas começarem a abrir, juntem o vinho branco e um pouco de pimenta e tapem novamente o tacho. Deixem cozer até as amêijoas estarem completamente abertas.

  • Finalmente, deitem as amêijoas (e a cebola, e o molho!) para uma travessa. Juntem os coentros picados e sirvam com limão cortado em quartos e com bastantes fatias de pão para molhar.






(mudar para português)

Summer holidays aren’t proper holidays without clams. And holiday clams are not holiday clams without plenty of onions - and plenty of sauce and bread to sop it up.

This has been my recipe for clams for a few years now. It’s not too different from the Portuguese traditional Bulhão Pato recipe, but that one hasn’t got onions, and I love them on this dish. As for the mustard, at first I didn’t use it at all, but I added it to the recipe after some wonderful clams I had in a small restaurant in the Graça neighbourhood of Lisbon, in which you could feel a slight taste of mustard which made all the difference. It became my “secret ingredient” (or it used to, before I published the recipe…).

Summer holidays aren’t proper holidays without clams - and these last holidays were definitely proper.




Clams with onions

Ingredients ( 4 people )
  • 1kg clams
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • olive oil
  • 1 knob of butter
  • mustard
  • 100ml of white wine
  • pepper
  • fresh coriander, chopped
  • 1 lemon, quartered
  • bread

  • Start by cleaning the clams by leaving them in salted water for a few hours, changing the water a few times to remove any sand that the clams might have inside.

  • Slice the onion and mince the garlic. Put them in a saucepan with a drizzle of olive oil, the butter and some mustard. Heat over a medium heat, mixing everything well.

  • As soon as the onion softens and becomes translucent, add the clams, change the hob to low heat and put the lid on the pan.

  • Check the clams occasionally - as soon as they start opening up, add the white wine and a bit of pepper and put the lid back on. Let it cook until all the clams open up completely.

  • Finally, put the clams (and the onions, and the wonderful sauce!) into a serving plate. Top with the chopped coriander and serve with the lemon quarters and plenty of good crusty bread.

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