Amêijoas com cebola
Ingredientes (
4 pessoas
)
- 1kg de amêijoas
- 1 cebola
- 2 dentes de alho
- azeite
- 1 noz de manteiga
- mostarda
- 100ml de vinho branco
- pimenta
- coentros
- 1 limão
- pão
- Comecem por limpar as amêijoas deixando-as de molho em água salgada, mudando a água algumas vezes para libertarem a areia que possam ter.
- De seguida, cortem a cebola em rodelas e piquem o alho. Levem ao lume num tacho, juntando um pouco de azeite, a manteiga e um pouco de mostarda, e mexendo bem para misturar tudo. Deixem refogar e, assim que a cebola alourar, juntem as amêijoas, baixem para lume brando e coloquem a tampa.
- Quando as amêijoas começarem a abrir, juntem o vinho branco e um pouco de pimenta e tapem novamente o tacho. Deixem cozer até as amêijoas estarem completamente abertas.
- Finalmente, deitem as amêijoas (e a cebola, e o molho!) para uma travessa. Juntem os coentros picados e sirvam com limão cortado em quartos e com bastantes fatias de pão para molhar.
Clams with onions
Ingredients (
4 people
)
- 1kg clams
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- olive oil
- 1 knob of butter
- mustard
- 100ml of white wine
- pepper
- fresh coriander, chopped
- 1 lemon, quartered
- bread
- Start by cleaning the clams by leaving them in salted water for a few hours, changing the water a few times to remove any sand that the clams might have inside.
- Slice the onion and mince the garlic. Put them in a saucepan with a drizzle of olive oil, the butter and some mustard. Heat over a medium heat, mixing everything well.
- As soon as the onion softens and becomes translucent, add the clams, change the hob to low heat and put the lid on the pan.
- Check the clams occasionally - as soon as they start opening up, add the white wine and a bit of pepper and put the lid back on. Let it cook until all the clams open up completely.
- Finally, put the clams (and the onions, and the wonderful sauce!) into a serving plate. Top with the chopped coriander and serve with the lemon quarters and plenty of good crusty bread.
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