Figos com halloumi, presunto, avelãs e mel | Roast figs with halloumi, ham, hazelnuts and honey

05/09/2017

Escrito por | Written by Bruno



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Já lá vão uns anitos - em 2008, num livro da australiana Donna Hay, descobri uma receita de figos assados com queijo halloumi e presunto. Chamou-me a atenção pela combinação de ingredientes e, principalmente, pelo halloumi, que adoro. Para quem não o conhece, o halloumi é um queijo cipriota com um ponto de fusão bastante alto, o que faz com que seja ideal para assar, grelhar ou fritar. Já se encontra com facilidade em hipermercados, normalmente junto às embalagens de queijo feta.

Sendo tão simples de fazer, é uma receita que se presta bem ao Verão e às férias. Tendo encontrado uns figos óptimos no mercado de Cabanas, levei-os para casa e preparei esta entrada. A receita que sigo já não é bem a da Donna Hay, embora a base seja semelhante. As avelãs acrescentam textura e sabor (a minha ideia inicial era usar pistácios, mas é difícil encontrá-los sem ser salgados, e esses não ficariam bem. Mas hei-de experimentar um destes dias), e o mel dá um toque doce adicional.




Figos com halloumi, presunto, avelãs e mel

Ingredientes ( 4 pessoas )
  • 1 queijo halloumi
  • 8 figos
  • 4 fatias finas de presunto
  • pimenta
  • avelãs tostadas
  • mel

  • Comecem por cortar o halloumi em oito fatias. Aqueçam uma frigideira ao lume e, quando estiver bem quente, coloquem as fatias de halloumi, deixando fritar dos dois lados. Retirem as fatias e coloquem-nas numa assadeira de forno.

  • Cortem os figos ao meio e enrolem cada metade em meia fatia de presunto. Coloquem duas metades de figo sobre cada fatia de halloumi e polvilhem com um pouco de pimenta, a gosto. Entretanto triturem grosseiramente as avelãs e polvilhem-nas sobre os figos. Terminem com um fio de mel e levem ao forno aquecido a 220º. Deixem assar por cerca de 12 minutos, ou até o presunto assar e ficar estaladiço.

  • Sirvam imediatamente.






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Some years ago, back in 2008, I found a recipe for roast figs with halloumi cheese and ham, in a Donna Hay book. I was interested in it because of the combination of those ingredients and also because of the halloumi, which I love. If you don’t know it, halloumi is a Cypriote cheese with a high melting point, which makes it ideal to roast, grill or fry. It’s easy to find in supermarkets and groceries, next to other international cheeses, such as feta.

This is a perfect recipe for Summer and holidays, given that it’s so easy to make. I found some great figs in the Cabanas market, so I took them home and prepared this as a starter. The recipe I follow is not quite Donna Hay’s anymore, although the starting point is similar. The hazelnuts add texture and flavour (my original idea was to use pistachios, but in Portugal you can almost only find them salted, which wouldn’t work here - I’ll need to try back in the UK), and the honey gives a touch of sweetness which is welcome.




Roast figs with halloumi, ham, hazelnuts and honey

Ingredients ( 4 people )
  • 1 halloumi cheese
  • 8 figs
  • 4 thin slices of ham
  • pepper
  • roasted hazelnuts
  • honey

  • Turn up the oven to 220º (or 200º fan). Cut the halloumi in eight slices. Put a frying pan on the hob and, as soon as it’s hot, add the halloumi slices, frying them on both sides until it gains a good colour. Remove the slices and put them in a baking tray.

  • Cut the figs in half and roll each half in half a slice of ham. Place two fig halves over each slice of halloumi and season with a bit of pepper. In the meantime, pulse the hazelnuts slightly in a food processor and sprinkle them over the figs. Finish with a drizzle of honey. Put the baking tray in the oven and leave to roast for about 12 minutes, or until the ham becomes nice and crisp.

  • Serve immediately.

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